Tuesday, December 8, 2009

KB Mall Tragedy

Semalam aku baru balik dari Kota Bharu, Kelantan. Kami sekeluarga ke sana sebab ayah dan ibu ada urusan yg perlu diselesaikan. Aku dan adik2 menyibuk sama memandangkan kami dah lama meninggalkan bandaraya Islamic itu sejak 2006.

Sepanjang berada di sana, kami dpt lihat begitu banyak perubahan dan pembangunan yg telah berlaku di dalam bandaraya Kota Bharu itu. Bangunan2 yg dulunya kelihatan terpencil dan mundur, kini kelihatan gah dan padat dengan org ramai. Jalan raya yg dulunya suram, kini sesak dengan kenderaan lalu lalang, termasuk la jalan2 yg sudah berubah menjadi one way, membuatkan kami jadi confuse sebentar...hoho...

Makanya, siapa kata Kelantan tidak membangun???
Tanpa duit royalti pun dah jadi sebegini maju. Apakata kalau royalti diperolehi selayaknya?
Haha...fikirlah sendiri...

Perubahan yg paling ketara ialah, berdirinya bangunan gah KBTC (Kota Bharu Trade Centre) di tengah2 bandaraya membangun itu. Ia juga merupakan saingan kepada pasaraya The Store yg terletak berhampiran dan juga KB Mall yg ditimpa tragedi tanggal 6 Disember lalu.

Haa...bercerita tentang tragedi KB Mall...aku juga menerima berita tentang kejadian ngeri tu sebelum kes tu masuk TV tau...hehehe...dan seperti biasa, bile cerita yang disampaikan dari mulut ke mulut ni, mmg byk version.

Lebih kurang jam 6 petang, aku dan family berada di Parkson dlm bangunan KBTC, shopping sakan...hehehe...
Sedang aku belek2 pakaian kat situ, terdengar la makcik customer assistant kat situ berborak sesama mereka...

Makcik 1 : ...bla...bla...runtuh...bla...mati...bla...kereta...

Makcik 2 : ...bla..bla..hah? yeke???..bla..bla...berapa....

Makcik 3 : .....................................

makcik 1 : bla..bla..bla...4 org....bla..bla...

Mase tu aku mmg tak amek port sgt nak dgr ape yg diorg bebelkan tu...sampai aku nak try pakaian pon diorg xkisah sgt. So aku pandai2 godek2 carik size sendiri, pastu gi fitting room...huhu...
Tapi selang beberapa minit, tibe2 adik aku yg sedang melepak kat Maahad Muhammadi ngan member2 dia mesej aku...

"Abg, KB Mall runtuh..."

Aku reply...

"Tahu da...ade kete jatuh dr tmpt parking..."

Dia reply balik...

"Oooo..."

See??
Betapa cepatnye berita tersebar...dan mcm2 versi dpt aku dgr sepanjang aku berada kat Parkson tu...
Mase aku nak bayar brg2 yg dibeli, aku bgtau ibu aku yg KB Mall runtuh br je tadi...

Ibu : Haa?? Ye ke??? KB Mall runtuh???

Brader cashier : Ha'ah...dgr katenye gitu la...runtuh...

Makcik nak byr jugak : Eh...bukan gitu citernye...sy ade kat situ tadi...sbnrnye, ade kete jatuh dari tempat parking...diorg tolak kete, pastu hilang kawalan agaknye, rempuh dinding pastu jatuh kat eskalator...

Ibu : Ooo...byk versi plak ek...citer kalau pass dr mulut ke mulut mmg selalu gitu...

Malam tu, lepas dinner, kitorg saje singgah Maahad Muhammadi untuk bg buah2an kat kawan2 Din, pastu saje jenjalan sekitar KB untuk tgk suasana kat KB Mall...ternyata masih ramai yg mengerumuni perkarangan KB Mall tu...aku pun tak tahu ape yg diorg nak tgk kat luar tu...ramai giler...mgkn ade penglipur lara yg sedang bercerita tentang kejadian tu kat dpn pntu masuk KB Mall tu kot...

Esoknye, kami bertolak pulang ke Bangi sekitar jam 11 lbh pagi...
Sampai kat umah, aku terus online dan bace beberapa website dan blog yg sememangnye tersangat up to date dgn bnde2 terkini...entry mengenai tragedi KB Mall ni sememangnye dh jadi topik perbualan hangat...mcm2 komen yg aku bace drpd pembaca2 blog dan website terbabit, dan ternyata rata2 mereka meluahkan rasa simpati atas apa yg berlaku. Tak kurang jugak yg sengaja mengaitkan beberapa isu politik dlm kejadian tersebut. Huh...pd aku, sgt tak patut dan berfikiran singkat. Malas aku nak ulas kat sini, kalau ade mase, korang search2 la sendiri yea...

Al-Fatihah buat mangsa yg terkorban, semoga Allah merahmati mereka...
Takziah buat keluarga mereka yg terlibat...

p/s : perlu ke letak gambar??? malas nak ltk gmbr sbb kalau ltk pon, gmbr yg sedut dr web org laen....korg mesti da pernah tgk punyer...hehehehe....


5 comments:

fatin nazihah ashari said...

"Sampai kat umah, aku terus online"

ceh, kerakusan untuk revenge online ter reveal! wahahaaa

ye, amat simpati. dahla si pemandu umur sebaye I. omg maseh muda remaja. maut tak mengenal usia, kan?

nuruddin | Ray said...

actually, xde la terus online...kalau ikut ranking, abg ialah org ke-2 atau ke-3 online...org yg pertama mesti la si PATEN....hahahaha...

zuwairiaiman said...

takziah kepada keluarga mangsa

aLip said...

weh bero...mne nk carik layout blog cam ko nih aaaa...?

fatin nazihah ashari said...

ngahaha..."bero"?

sungguh bahaya jika tertambah "k"..tettttttttttttt!

geng Untong wiwittt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...