Tuesday, August 11, 2009

Ironman Obsession

Selepas Transformers 1 keluar pada tahun 2007, muncul pulak Ironman yg mula ditayangkan pd tahun 2008...hohohoh...yang ni pun byk mempengaruhi hidup aku sebagai seorg budak lelaki cumil ala2 separa ribena...keh keh...gedik btol...


Dlm filem Ironman ni, aku ske tgk teknologi2 yg digunakan oleh si Tony Stark tu dlm menghasilkan suit yg sgt superb...hohooo...best wooo kalau dpt wat suit gitu sebijik...

Kalau korang perasan, kebanyakan teknologi yg ditunjukkan dlm filem Ironman ataupun mana2 filem laen sebenarnye masih blom mampu dicapai pada masa kini...tapi...itulah sebenarnye permulaan manusia dlm proses mencapai sesuatu yg lebih canggih yg pada ketika ini masih dirasakan mustahil...takkan ade kemajuan dan perkembangan tanpa imaginasi...yea...imaginasi yg terkawal sebenarnye membimbing manusia untuk melangkah setapak ke hadapan, juga melompat keluar dr kotak pemikiran supaya tidak terhad kepada logik akal yg masih jumud.

Aku suke tgk teknologi hologram yg digunakan masa nak redesign suit bg menghasilkan Mark 2 dan Mark 3. Godek2 sket kat hologram, siap bole testing lagi kat situ secara maya...pergh...kalau la teknologi tu aku bole gune untuk wat projek ID aku, giler mantap....hohohohoh....

Lagi pulak, Jarvis si komputer yg membantu Tony Stark dlm semua urusan keje dia tu pun dasat gak...tapi sekali imbas mcm citer Dexter Laboratory pon ade...hahaha....tp ape pon, teknologi tu sume mmg beyond kemampuan sekarang...tp aku yakin satu hari nanti semua tu mesti akan jadi kenyataan...wiwit~

Tapi aku tak paham mcm mane arc reactor yg dipasang kat dada Tony Stark tu berfungsi...bnde bulat berlampu tu dipasang sbb Tony Stark kene serpihan bom, dan serpihan tu ada dlm badan dia. Arc reactor tu bertujuan untuk menghalang serpihan2 tu drpd menusuk jantung dia. Itu yg aku paham, tp aku tak tahu mcm mane ia berfungsi...adekah ia mempunyai satu kuasa magnet yg kuat yg dpt menolak serpihan itu jauh dr jantung??? Tapi walau ape pon, bnde tu mmg chare beb...

Kebetulan mggu lepas kos aku ade wat annual dinner atau ID Nite sempena menyambut student baru dlm kursus kami. Dan seperti biase, dinner tersebut ade tema tersendiri dan tema untuk tahun ni ialah Prism. So, semua yg hadir mlm tu kene pakai pakaian yg bersesuaian ngan tema yg ditetapkan tu. Mule2 aku blank gak tak tahu nak pakai ape...hehehe...tp, actually bukan semua org akan pakai ikut tema tu...belasah je pakai ape yg ade...

Tibe2 ntah mcm mane dtg plak idea aku nak pakai baju putih, dengan arc reactor yg berwarna biru tu kat dada...huii...mcm menarik je idea tu...tp mane nak carik bnde tu??? Mane ade jual kat Econsave??? So, terpakse la buat sendiri...yea..berbekalkan semangat yg berkobar2, aku pun carik la bnde2 yg berkaitan dan try2 wat sendiri bnde alah tu...hihi...and guest what...

Ni arc reactor yg berjaya disiapkan dlm mase dua hari...nmpk mcm Tony Stark tak???
Sila klik untuk paparan yg lebih seksi dan mengujakan...

Yea...mesti la aku berjaya buat...bnde tu xde la susah sgt nk buat since saiznye kecik dan tak terlalu rumit...cume perlukan sedikit kreativiti untuk mengeksploitasi ape yg ade bagi menghasilkan sesuatu yg kelihatan seakan2 sebijik mcm arc reactor sebenar...cumil kan???

But there're still a lot to be improved lagi...aku wat dlm mase 2 hari, jd byk yg xdetail...kalau baling, kompem tercabut, so kene pakai elok2...hehehe...tp pakai kat dlm baju, bukan ade org nak tgk pon...diorg tgk lampu kat luar tu je...hehe...

p/s : Dgr kate, Ironman 2 nak kuar tahun 2010 ni...huii...can't wait for it...yak yak...

12 comments:

Aishii said...

wuuu bwk g kelas ke?

nuruddin | Ray said...

hehe...sem ni cume ade kelas ID je sibijik...hari isnin ngan jumaat...smlm kelas kansel, tgk la jumaat ni yea...kalau berani, nnt ray pakai la kat kelas...huahuahua... :P

fatin nazihah ashari said...

nmpak macam best jekk..nak!!

"Sila klik untuk paparan yg lebih seksi dan mengujakan..."

euwwwwww...pasti sume gadis temuntah2 membacenye..ngahahaha

nuruddin | Ray said...

ahahaa...paten...paten...
budak pompuan mane bole pakai bnde nie...xmcm Tony Stark la plak... :P

p/s : mesti kagum abg buat mende ni kan???gojes tak???hahahaa...

acik | uyul said...

gojes!! haha
:D

nuruddin | Ray said...

hoho...tenkiu..tenkiu... ^_^

shea said...

ak tau ko mesti tgh thn je kn spy xtercabot dlm baju tu ;p

nuruddin | Ray said...

ahahha...mane ade...mase aku pakai malam tu ianya sgt solid dan perfect...seb baek tak menang king of prism jer...keh keh keh... :P

Aishii said...

nk tgk gamba prism!!

fatin nazihah ashari said...

wah ramainya gadis2 yang komen di blog ini!
jejaka terhangat di pasaran sungguh.



*komen ini ihsan untuk membanyakkan komen dalam blog ini. oleh itu encik ray mesti RAJEN untuk SELALU KOMEN blog saye juge. jangan VIEW saje. ok?

nuruddin | Ray said...

Aishii...
Gambar prism xde kat Ray...ade ngan encik Fadh...sile hubungi beliaw yer... :P

Paten...
Sbnrnye view pon tidak...ahahahaha...
Tak la...maen2 jer...neway, thanx la rajen membanyakkan komen...nnt kalau ade entry yg best, abg komen ek... :P

p/s : nak menang top commentator la tu...hihi.. :P

nuruddin | Ray said...

Aishii...
Gambar prism xde kat Ray...ade ngan encik Fadh...sile hubungi beliaw yer... :P

Paten...
Sbnrnye view pon tidak...ahahahaha...
Tak la...maen2 jer...neway, thanx la rajen membanyakkan komen...nnt kalau ade entry yg best, abg komen ek... :P

p/s : nak menang top commentator la tu...hihi.. :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...