Tuesday, August 11, 2009

Transformers Madness

Sudah hampir 2 bulan selepas pelancaran filem Transformers 2 : Revenge of The Fallen yg menjadi kegilaan semua peminat robot2 ni...tapi kehangatannya masih dirasai dan masih membara di seluruh pelosok dunia termasuk Malaysia.

Di kedai2 permainan tak kira yg besar atau kecik, mesti ade jual model2 Transformers samada yg bole transform atau pon sekadar model statik. Tak ketinggalan jugak produk2 laen yg turut dikeluarkan sempena kehangatan filem ni...dengan t-shirtnye, topi, poster, badge, sticker, dan mcm2 lagi. Semuanya bole didapati dgn mudah di segenap pasaraya2 terkemuka dan kedai2 mainan seluruh negara, termasuk stesen minyak Petronas yg produk utamanya ialah petrol...

Ternyata di antara jutaan peminat Transformers, aku tidak terkecuali...cuma aku takde la fanatik mcm sesetengah mereka di luar sana. Aku minat sekadar minat, xde la sampai terlalu obsess. Dan dlm byk2 robot dlm filem tu, mesti la aku minat robot yg baek...dan robot bertuah tersebut ialah Bumblebee si kereta Chevrolet Camaro (nnt da byk duet, nak beli kete neh...hehehe...).

Tapi, bukan senang nak carik Bumblebee ni kat Petronas sbb model dia keluar awal drpd 3 model yg laen iaitu Optimus Prime, Megatron, dan StarScream. Carik punye carik punye carik, akhirnye aku jumpe jugak kat stesen Petronas di R&R Pagoh. Jauh giler aku carik robot ni sekor. Mase tu dh tggl 2-3 bijik je lagik...hehehe...

So, bile aku pulang ke kampus, aku pun eksen la kat Kebar (rumate aku selama 1 tahun setengah) yg aku dh ade Bumblebee...hehehe...tapi mase tu aku tgk dia mcm tak heran jer. Tapi xpe, aku tak kisah pun, yg penting aku dh dpt Bumblebee yg cumil ni, bole maen2 sblm tdo...yak yak yak...

Namun, selang semingu lebih, Kebar tibe2 pulang ke bilik dgn satu kejutan besar. Dia beli 3 model Transformers sekaligus di stesen Petronas Taman U. Perghh....mabok btol...dia kate seb baek Bumblebee dh abes, kalau tak mmg dia beli jugak...haish...

So, bile dh cukup keempat2 model ni, mule la masing2 mabok maen robot. Walaupun mainan murah je, tp ok la ni. Nanti byk duet, kite beli yg mahal plak yea. Yg bole transform mcm dlm muvie tuh...hik hik...

Kepada korg yg xde model ni, meh sini aku nak review sket tentang model2 murahan yg dibeli di stesen Petronas dgn harga RM15.90 setiap satu. Skang ni xbeli petrol pon dh bole beli robot2 ni sume...

Ni kesemua model yg berjaya dibeli oleh kami. Bumblebee tu aku punye, yg laen tu Kebar punye. Dia kate aku mabok beli mainan, tp dia lg mabok...huh...
(Sile klik untuk paparan yg lebih seksi dan mengujakan)

Optimus Prime
Conversion : Paling smart, mcm real tp xde la real sgt sbb murah. Tapi agak memakan masa.
Appearance : Warna cantik, bentuk pon memuaskan sbb nmpk mcm dlm filem, tp kaki mcm kurus sket...hehe..
Stability : 3/4 (stabil mase berdiri, tp xdpt lawan kestabilan Bumblebee)

Bumblebee
Conversion : Simple, senang dan cepat. Tak sampai 5 saat dah siap transform.
Appearance : Warna cermin kete tak lawa, ade ke warna biru. Tak matching langsung. Tp overall ok la...sbb aku minat dia..hehehe
Stability : 4/4 (paling stabil mase berdiri...letak mcm mane pon dia ttp bole berdiri, unless korang jentik dia)

Megatron
Conversion : Xde la complicated sgt mcm Optimus, tp takes time jugak nak transform mamat neh...
Appearance : Paling lawa dan paling detail antara 4 model ni. Sbb tu ramai suke beli Megatron w'pun dia jahat...hihi...
Stability : 2/4 (kaki dia ialah tayar kereta kebal yg diletakkan menegak...mmg la susah nak berdiri...)

StarScream
Conversion : Paling senang...lbh senang drpd Bumblebee...
Appearance : Lepas transform jadik robot, dari jauh mmg nmpk mcm lawa, tapi hakikatnye tak lawa sgt. Mmg la dia sng nak transform sbb buruk....hehhe...sori, diskriminasi sket kat robot jahat...
Stability : 1/4 (paling tak stabil. Ngok ngek btol...hangin aku bile nak bg dia berdiri. Sket2 nak jatuh. Mane taknye, kaki dia kurus mcm kaki monyet, tp badan lebar mcm papan...camne nak stabil)

Ha...ni la review ringkas tentang model2 Transformers yg bole dibeli kat Petronas. Kalau nak yg lawa dan best, beli la yg mahal sket. Nnt byk duet aku nk beli Bumblebee yg besar, canggih dan cumil (sket2 nak tggu byk duet...bile ntah...)

Next, nantikan entry tentang obsesi terhadap hero2 muvie yg laen pule. Siapakah hero yg bertuah itu???
Stay alert with S.T.O.R.M updates....hehehhe...


Ciao!

4 comments:

fatin nazihah ashari said...

huk alah
macam budak2 maen robot
tidak matured sungguh..tsk

nuruddin | Ray said...

eleh paten...jeles la tu... :P

acik | uyul said...

seket2 duet. bila la nak kumpul neh???

nuruddin | Ray said...

mengumpul sambil berbelanja la...baru seimbang...hehehe.. :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...