Tuesday, September 29, 2009

review : Membongkar Misteri Dajjal

Ha...dah lame xwat review bende2 yg best di atas muka bumi ni.
So, here is one.

Title : Membongkar Misteri Dajjal
Author : Muhammad Nurani M
aarif


Tatkala ini, aku sepatutnye sedang menaip PSM. Tapi, oleh kerana bosan menaip PSM yg seperti tiada kesudahannya, maka aku mengambil keputusan drastik untuk mengupdate blog supaya ia tidak menjadi usang seperti yg didakwa oleh adik2 aku yg perasan blog mereka tidak usang. Huh...

Semasa aku berlegar2 di sekitar Warta, Bandar Baru Bangi lebih sebulan yg lalu, aku terlihat kelibat buku ini di antara susunan buku2 ilmiah yg mendapat potongan harga sebanyak 30%. Wohooo...sbb ada diskaun, jd aku usha la...hehehe...tajuk buku ni menarik minat aku untuk mengetahui dgn lbh lanjut akan isi kandungannya, maka selepas berfikir 2-3 kali dan berlawan dgn hasutan syaitan supaya xbeli buku ni, jd aku beli jugak. Hahaha...akhirnya ko kalah jugak wahai setan...

Ok, xperlu la citer sejarah bagaimana buku ni dibeli. Mari teruskan dgn review isi kandungannya.

Seperti kebanyakan buku2 laen yg berkisar tentang Dajjal, buku ni jugak menceritakan perihal asal-usul Dajjal, siapa Dajjal sebenarnya, bagaimana persepsi rupa bentuk Dajjal, bila kemunculannya dan bagaimana fitnah yg dibawa oleh makhluk ni. Secara jujur, penulisan dan kajian yang dinukilkan dalam buku ni akan membuka satu dimensi baru dalam fikiran kita tentang kisah Dajjal yang telah sekian lama ditanam dlm minda. Bermacam2 bentuk tamsilan telah kita dgr mengenai Dajjal dan fitnah yang akan dibawa di akhir zaman, tetapi buku ini akan mengupas dgn lebih lanjut dan lebih meyakinkan.

Kalau kita fikir dgn lebih terbuka dan detail, bagaimana kaum2 terdahulu yg pada mulanya tidak bertamadun, tapi secara tiba2 menjadi begitu berilmu, bertamadun, berkuasa dan mampu mencipta sesuatu yg diluar kemampuan manusia mahupun teknologi terkini. Piramid, Stonehedge, Garisan Nazcar, Babylon, dan mcm2 lagi. Lokasi pembinaan tamadun dan kronologi permulaan tamadun tu semua sehingga ianya tiba2 hilang dari catatan sejarah sgt membingungkan. Setelah dikaji, semua tamadun2 ini mempunyai chronicle yang sama. Semuanya menuju kepada satu titik pertemuan yang serupa walaupun jarak di antara semua tamadun ni sgt jauh. Haaa...suspen kan? Sile la baca buku ni kalau nak tahu.

Lepas aku selesai baca, aku promote la buku ni kat family aku dan sedara mara, ternyata mereka turut berminat untuk membaca buku ni. Serius sgt best, di samping dapat memupuk keinsafan dan kesedaran dlm diri bahawa kita tidak lagi punya masa yg lama untuk bersuka ria dan bergelak ketawa di dunia yang fana ini. Sekali sekala, pupuklah minat dlm diri untuk baca bahan2 bacaan ilmiah yg dpt menambah ilmu pengetahuan kita yg sedia cetek ni. Nak baca komik ke, majalah hiburan ke, ikut suka la. Tapi selit2 la sesuatu yg bole beri manfaat pada diri dan keluarga, agama dan juga bangsa. Yeah!

Aku tak pasti kat mana ade jual buku ni lagi sbb masa aku beli, buku ni tggl satu je. Pastu aku carik kat kedai buku laen, mmg dah xde. Samada buku ni tersangat laku, atau ianya limited edition. Tapi, buku2 yg sgt berinformasi begini sepatutnya tersebar luas. Ni tak...bnde2 yang xde pekdah plak yg senang nak carik kat kedai2 serata Malaysia.

Kalau ade sape2 yg berminat, bole la carik kat kedai. Atau nak suruh aku belikan pon bole, melalui borang tempahan kat belakang buku ni. Hehehe...

"Membaca Teleport Ilmu"

6 comments:

acik | uyul said...

tak cakap awal2 pon. kalu tak bley bagik pinjam pada saye mase datang aritu. aish~
da la 2 days off nih
(T.T)

nuruddin | Ray said...

owh...maaf la...
pada ketika itu ayah sedang dlm proses membaca, dan di belakang beliau telah berbaris waitingnlist untuk membaca buku tersebut...er...actually, ayah potong barisan...hahaha... :P

fatin nazihah ashari said...

ye betul
turn saye telah dipintas oleh ayah
dengan alasan saye masih mude,dan banyak mase lagi untuk baca.

oh, sesungguhnya ajal tak mengenal usia tua atau muda. eh tibetibe ayat sadis pula.

*sungguh tak best bace separuh jalan then tegendale. haih*

nuruddin | Ray said...

alaa..paten...ngan ayah pon nak berkire...awak tu kan bukan sahaje masih muda, malah lebih muda drpd Wa...haahahaha... :P

ainShahajar said...

huu..

ade bace sket buku yakjuj dan makjuj.. lum abes bace lagi

mmg suspen bile aku bace ulasan ko tu.. tapi tak faham la pulak.

aku beli nti

nuruddin | Ray said...

bagus2, cik ain...beli, jangan tak beli... =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...