Saturday, March 12, 2011

Aku Menyesal Kawen....


Ini cerita aku..

Aku (bukan nama sebenar), baru je kawin ngan pilihan mak aku. Aku tak penah kenal pon Dia (bukan nama sebenar gak). Tapi mak punye pasal kan, aku terpaksa follow je la. Arghh, nyesal giler kawen...

This is how the story goes...

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak tido kol brape, nak bangun kol brape. Pastu kadang2 sampai tengah hari tido, sampai terlepas kuliah...haha. Takde orang marah pon. Lecturer pon tak marah.

Tapi skarang, nak tido lewat sikit je ade orang sound. "Jom la bang tido...".
Pastu kalau tak bangun Subuh memang kena cubit peha la aku ni. Kesian kena buli..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak makan kol brape, nak makan ape. Boleh makan best2, sebab beli kat kedai. Tapi skarang...huhu...macam budak kecik je, kena ikut jadual makan! Dah la kadang2 dia masak masin la, pahit la. Pastu kadang2 jugak dia bagi aku makan sayor je bebanyak. Tak makan kang kecik hati lak, pastu tulis kat status facebook dia. Arghh, nyesal giler kawen...

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak shopping bile, kat mane, nak beli ape...kira berbelanja tanpa waswas la. Tu yang shopping kejap je melayang 2-3 ratos skelip mata...hohoho. Tapi skarang, nak pegi shopping je, dia dah siap2 ngan list barang nak beli. Takde dalam list, tak leh amik!! Dah la berejam-jam pusing. Leceh tol la orang pompuan nih. Muka dia takyah citer la, memang seceria mentari je kalau masok shopping mall. Aku je yang muka tensen. Arghh, nyesal giler kawen...

Kalau dulu masa belom kawin, rambut aku ni macam2 pesen la bleh buat. Ala Super Junior bleh, ala Carles Puyol bleh buat, ala Harith Iskandar pon bole, takde orang sound. Tapi skarang, panjang sket je kene sound...panjang sket je kene sound. Dia kata x hensem la, x kemas la. Tak potong kang dia tanak ironkan baju aku lak. Haisshh...

Ade satu hari tu, masa makan kat JUSCO, ade la sorang awek comel melintas depan kitorang. Aku pon terpandang awek tu tanpa niat (ikutkan tak berdosa la kan?..haha...) ADEH!! Terus kena cubit peha aku dari bawah meja. Cemburu buta lak bini aku neh (mentang-mentang la aku hensem..). Ape lagi, menjerit la aku kat situ.

Kuat tak kuat, satu foodcourt tengok kitorang, termasuk awek tadi...Arghh... first time kot rasa malu giler camtu. Rasanye muka aku lagi merah dari sos cili atas meja. Sakit wooo bini aku cubit...huhu... Kesian la kat bakal anak-anak kami nanti...hak hak...

Tapi yang bestnya, skarang aku dah xyah basuh baju, iron baju sendiri. Sume dah ready made segar dari ladang...hehe.. Bab-bab iron baju ni memang aku x berapa sket (Ironman aku minat la...). Kalau dulu masa belom kawin, skali iron baju, sebulan aku pakai..haha... Malas basuh sebab tanak iron lagi (opsss...). Kalau basuh pon, aku x perah sbb x mo keronyok. Pastu baju2 bergelimpangan atas katil mcm kubu. Aku memang suka tido atas kain baju ni (padahal malas kemas). Tapi skarang...hehehe...

Lagi yang best, time aku demam ke, x sihat ke, rasa diri ni cam dihargai je... Yela, kira ade orang take care la. Totalcare, Care Bear!! Hehehe.. Kalau masa belom kawin dulu pepandai la bawak diri kalau demam. Huhu, sadis3...

Pastu kan, skarang kehidupan semakin tersusun. Maklum la dah ade 'P.A'. Kalau banding ngan dulu, hmm.. x produktif dan inovatif sangat la kehidupan aku. Sekali-sekali dia kejut aku bangun solat malam, kadang-kadang dia tegur kalau aku lama tak baca Quran...hmm...sejuk rase hati ni. Maklum le kita ni bukan malaikat, iman turun naik. Jadi kena ade yang tolong ingatkan. Ini la pentingnya cari isteri yang solehah! Yeay!

Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana marah kalau abang tido lambat
Boleh la abang bangun awal-awal pagi
Then kita solat Subuh sama-sama..

Tapi kalu abang tak bangun gak,
Ayang cubit je pehe abang
Abang xkan murka..
Lagi abang sayang ade la..

Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana jaga makan minum abang
Tengok skarang abang da nak gemok da
Takde la kurus je macam mula2 kawin dulu..

Ke memang nak abang jadi gemok neh?
Ayang takut orang lain berkenan kat abang ek?
Jangan bimbang atau ragu okeh,
Cintaku hanya eksklusif dan custom made untukmu sayang..

Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana tolong iron baju abang
Sebab abang memang allergic sket bab iron2 baju
Jangan risau la nanti abang potong rambut..

Skarang abang dah tak selekeh macam dulu
Rambut da kemas, baju da kemas, senyum memanjang
Hidup terurus, amal pon terjaga, badan pon berisi juge
Argghh, nyesal giler kawen LAMBAT!!!

Cerita asal dan diolah dari 
Tuah Mohd Bakheet

4 comments:

hyatt^^ said...

ekeke..untuk isteri xde ke?:p

nuruddin | Ray said...

biasenye isteri xbyk cekadak mcm suami...hehe...xpe, kalau ade nnt sy post... :P

LeEyana said...

seyes comey... :)

zulhaidi said...

arrggghhhh...nyesal aku kawen LAMBAT~~~ hahha..mnatap brader~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...