Thursday, June 18, 2009

review : Coraline


Haa...ni ade satu muvie animasi yg best...aku xpernah tgk pon ape2 iklan tentang citer ni, tp kebetulan aku terjumpe citer ni kat satu thread...so aku donlod la...ingatkan xbest, rupenye best...hehehe...

Cite ni mengisahkan tentang sorang budak pompuan bernama Coraline Jones (org selalu silap pggl dia Caroline) yang baru berpindah ke rumah baru iaitu Pink Palace Apartment...dia duduk ngan mak dan ayah dia je, xde adik beradik...hidup dia sgt membosankan sbb parent dia asek keje je...pendek kate, hidop dia tidak seindah yang diimpikan, indah khabar dari rupa, jauh panggang dari api, berakit2 ke hulu berenang2 ketepian, berat mata memandang dan sebagainye...hehe...

Satu hari, sorang budak lelaki yg juge kwn baru dia di kwsan tu, Wyborne, telah bagi dia satu anak patung yang sama sebijik sebijan mcm Coraline tu...muka sama, baju pon same...cume mate anak patung tu diperbuat drpd butang...jd dia pon terima je la, dan sepanjang hari2 yang membosankan tu, dia kawan ngan anak patung tu jer....

Nak dijadikan citer, satu petang, Coraline ni jumpe satu pintu kecik kat dinding umah baru dia tu...tp bile dia suruh mak dia bukakkan, xde pape pon di sebalik pintu tu sbb dh ditutup ngan batu bata...jd dia pon kuciwa...tp pd malam tu, tibe2 ade sekor tikus bwk dia pegi kat pintu tu dan bile dia bukak, pintu tu membawa dia ke sebuah alam laen...whooaaaa...suspen...suspen...

Kat alam itu, persekitarannye same mcm kat alam sebenar dia....mak dia ade, ayah dia ade, tapi, mata diorg bukan mata manusia, tp mata butang mcm anak patung Coraline td...walaupun terkejut pd mulenyer, tp Coraline suke dunia tu sbb segalanye indah dan sempurna ibarat org mengantuk disorongkan bantal...huii...

Tetapi yea, kawan2...sebenarnye dunia itu bukan seperti yg disangke kan....bak kate pepatah, ade udang di sebalik batu, ade hutang di sebalik kad kredit...segalanya hanye kepura-puraan semata2....ingin tahu ape yg terjadi selanjutnyer??? Apekah rahsia di sebalik anak patung tu??? Sile la tgk citer tersebut....pegi la beli kat kedai...beli yg ori yea...atau kalau tanak beli yg ori sbb mahal, donlod je...hehehe...

p/s : citer ni seswai untuk ditonton oleh kanak2 yg degil dan selalu mntk mcm2 kat ibubape...bg dia tgk cite ni, mesti diorg dh tak demand dah...bersyukur je dgn ape yg ade...hehehehe...

8 comments:

Aishii said...

woww caroline..same dengan nama for my next anak patung. what a coincidence..huhuhu

huhu ray donlod kat ner?poster mcm menarek hati je.nk tgk gak!!

nuruddin | Ray said...

ehehe...actually, her name is Coraline, not Caroline...
...eshi bole donlod citer ni kat syok.org...byk muvie kat situ...
Enjoy!! =)

Aishii said...

yup realized the mispelling ;)
im stil gonna name it Caroline. :)

wee tQ.

nuruddin | Ray said...

yeah...gud luck naming your doll...hehehe... =)

syg sayang syg said...

sape la yang promote syok tuh ek? mention name dia sikit..

nuruddin | Ray said...

huii...perlukah di mention nama insan tersebut??? :p

nawez said...

xpayah mention pon xpe. sebok je beliau mahu difemeskan

syg sayang syg said...

ape salah ye. tak berdosa pon hihi~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...