Tuesday, June 30, 2009

Tutorial : How To Put Google Emoticon In Blog Post

Atas request Cik Shea, di sini aku bgtau macam mane nak letak Google Emoticon dlm posting korang...actually, apa yang akan dibongkarkan ini adalah teknik meletak emoticon yang aku gune sendiri...i'm not sure if there is another better way to do this...kalau ade, sile beri tunjuk ajar yea...

But for now, here are the steps....

Step 1 :

Untuk meletak emoticon, all we have to know is, we're messin' with HTML code...hehehe...
You can freely compose your new post in 'Compose mode' but when it's coming to using emoticon in that post, you have to switch to 'Edit HTML mode'...



Step 2 :

Kehadiran emoticon amat memberi kesan yg begitu mendalam terhadap luahan isi hati yg telah anda tulis di dalam posting...but, where do we find those emoticons???

Here they are...
We can find them in your Google email (Gmail) account...just go to 'Compose' > 'Rich formatting' and there they are....pick any of those that suits to your posting, click on it and let it be in the compose column...then, right click on that emoticon and select 'View selection source'...



Step 3 :

Sebaik sahaje kite klik 'View selection source' tu, satu pop up akan keluar yg mengandungi HTML code bagi emoticon tersebut...perhatikan btol2 pop up tu...ade code yg telah di highlight kan secara automatik...jadi, anda xperlu wat ape2, cume copy je ape yg dah di highlight tu sbb kite xperlukan code tu semua sekali....



Step 4 :

Lepas copy, pegi balik kat blog anda...paste kan saje pada posting yg sedang anda buat tu...tp pastikan, posting tersebut dlm mode 'Edit HTML'....


Dan anda dapat melihat hasilnye dengan mengklik 'Preview' ataupon dalam 'Compose mode'...sungguh mudah, bukan???


As mentioned before, kite bole mendapatkan emoticon ni di dalam akaun Gmail...tapi, kalau xde akaun Gmail mcm mane????
Jangan gundah gulana...selaen Google emoticon, anda juge bole letak Yahoo! Messenger Emoticons di sini...tetapi, caranye tak sama mcm yg ditunjukkan di sini...memandangkan azan isyak mencemburui saye, jd xdapat la saye tunjukkan caranye sekarang...insya Allah kite akan bertemu lg di blog yg same, bile2 mase, sesuke hati saye...

Renung2kan, dan selamat beramal!

p/s : sbrnye tutorial yahoo emoticon bole dipelajari dlm blog Aishiiwithlove, tp mesti dia da delete...xdapek den nak nolong eh...

6 comments:

syg sayang syg said...

wah..pandaiye programming!! hihi

nuruddin | Ray said...

Programming apenyer...copy paste je...hehehe... :p

Aishii said...

wahh pandainye copy paste!! hihi

Ray, the tutorial you said is still there at Aishii-The Otherside. ;)

And there is easier step where you just copy the image directly and paste it in the compose mode. It produces the same result. Have you tried? :)

nuruddin | Ray said...

Eh...dlm Aishii The Otherside eh??
Sori...silap info...hehehee...

See...sensei mesti bagi cara yg lagi senang...so, to all readers, ikut cara Eshi sensei yea... ^_^

Wiwit~

shea said...

tenkiu!! haha..malu ak ko buh name ak ;p ;p

nuruddin | Ray said...

haha..ape nak malu plak...tu kire promote ko la tu...keh keh... :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...