Sunday, July 26, 2009

Berhati2 Apabila Membaiki PC/Laptop Di Kedai

Dunia memang penuh dgn penipuan, ada penipuan yang dapat kita jangkakan, ada pula penipuan yang tidak dijangkakan. Berita yang disiarkan oleh five tv UK semalam, menarik saya untuk mencoretkan sedikit nasihat kepada pembaca berkenaan penipuan serius yang dilakukan oleh kedai-kedai baiki komputer. Laporan dan kajian yang dilakukan adalah di beberapa buah kedai di London, tetapi saya yakin ia mungkin sahaja berlaku di tempat lain khususnya Malaysia.


Menurut laporan itu, pihak penyiasatan sengaja merosakkan sedikit komputer mereka dengan melonggarkan internal cip memori (amat mudah untuk dibaiki). Kemudian, menyerahkannya ke beberapa buah kedai komputer untuk proses baikpulih.


Apa yang menarik, pada masa yang sama, mereka memasang sejenis alat khusus tersembunyi di komputer masing-masing berupa kamera, yang boleh merakam wajah techichan di hadapan screen komputer dan juga apa sahaja page yang ditekan oleh technician tersebut.
Keputusan yang diperolehi amat mengejutkan iaitu :-

1. Hanya satu kedai yang jujur terus terang memberitahu hanya kerosakan kecil dan ia dibaiki tanpa bayaran.

2. Semua kedai lain (hampir 5 buah), didapati membuka fail peribadi pemilik komputer, melihat gambar peribadi pemilik komputer, malah lebih dahsyat mereka turut menyalin sebahagian gambar dan maklumat peribadi.

3. Mereka juga cuba berkali-kali untuk akses ke laman internet banking yang digunakan oleh pemilik komputer, tetapi gagal kerana di dalam kes ini komputer yang dihantar adalah dirancang dan pemilik sengaja memasukkan butiran palsu. Ini bermakna jika orang biasa yang kerap memasuki internet banking melalui komputer kita yang rosak ini, maka dengan mudah pihak technician komputer boleh mencuri segala maklumat, malah boleh mengakses akaun bank kita juga.

4. Mereka juga boleh mengakses segala akaun email dan sebagainya kerana password kita yang boleh diperolehi dari komputer kita.

5. Mereka juga didapati menipu pelanggan apabila mengatakan kerosakan serius, ada yang mencadangkan pelanggan agar menukar motherboard computer yang berniali GBP 130 (RM750), sedangkan pihak penyiasat sengaja melonggar satu memori cip sahaja. Bayangkan bagaiamana penipuan sebegini dengan mudah berlaku dalam industry pembaikpulihan komputer. Dalam kes ini, dua pihak telah membayar ‘refund' kepada pihak penyiasatan apabila penipuan mereka dibongkarkan sejurus selepas itu. Malangnya, syarikat yang menipu bukan hanya syarikat kecil tetapi termasuk syarikat gergasi seperti PC World!

Berdasarkan laporan di atas, saya suka menasihatkan orang ramai agar berifkir panjang dan membuat pilihan sebaik-baiknya sebelum menghantar lap top atau desktop anda untuk pemulihan.

Anda mungkin tiada gambar peribadi sexy yang ingin dirisaukan, tetapi bagaimana dengan maklumat perbankan internet, email, facebook dan sebagainya.

Jika ada peniaga, mekanik atau technichan komputer yang membaca tulisan ini, sedarlah segala tindakan tersebut adalah haram di sisi Islam, dan segala keuntungan hasil penipuan juga haram.
Seseorang peniaga mungkin dengan mudah boleh memperolehi keuntungan ganda hasil menukar benda yang tidak perlu, tetapi ia merupakan satu penipuan yang hanya melayakkan seseorang untuk berada di neraka Allah swt. Hal yang sama juga mungkin berlaku semasa kita membaiki kereta, ditukarnya benda yang tidak rosak atau sengaja dirosakkan bahagian yang tidak rosak agar boleh mendapat caj yang lebih.

Beringat-ingatlah..

Copied from bulletin posted by Hyatt World

7 comments:

fatin nazihah ashari said...

eh gedik betol la
da memang technician gaji x mahal mane
duk sebok buat keje x elok nak dapat byk duit

cehhh.............

abestu nanti nak anta kat sape laptop rosak?
xkan hantar kat kedai rimbaray pulak

hahaha

nuruddin | Ray said...

jaga la laptop tu elok2 jgn bg rosak...

acik | uyul said...

fatin nazihah ashari,
tak pon, mintak la tulung mereka2 yang dipercayai :)

nuruddin | Ray said...

kdg2 member2 pon xle caye gak...at least mesti godek2 gak sket...ni pengalaman tgk member baiki komp...

acik | uyul said...

nuruddin | Ray,
makneye, itu bukanlah kawan yang boleh dipercayai. ape kate, ntok kesejahteraan sekian kalinya dan menambah ilmu, belajarla membaiki komputer sendiri. kan lebey mudah.huhu.

p/s: org yang cakap nih bukan terer sgt..kikiki..tapi alhamdulillah. format pc dalam 5tahun hanye 2kali je ;p

ainShahajar said...

weh.. takot weh.. da la laptop aku tgh rosak ni.. adoi..

kene cari kwn pompuan pandai komp.. ish..

nuruddin | Ray said...

setakat format je, bole blaja sndiri...hehee.. :P

p/s : aku pun xreti2 lg format walau dh byk kali blaja...lupe aa...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...