Friday, July 24, 2009

Tagging - kami tidak bersalah tetapi tetap ditag

Semalam aku dan beberapa lagi blogger telah menjadi mangsa tag oleh acik | uyul...
Mari kita lihat ape yg diminta oleh tag kali ni...


Letakkan gambar sewaktu anda kecil. Adalah baik sekiranya anda menulis 20 perkara yg org tak tahu tentang zaman kanak2 anda. Di hujung entry, pilih 5 org untuk ditag. Anda amat bertuah jika ditag kerana saya ingin tahu zaman kanak2 anda...bertuah ker???

Haish...dh la terpakse bongkarkan wajahku yg cumil ketika kecik, pastu kene tulis 20 perkare lak tu...manyaknyer...


Tetapi tidak mengapa...mari kite lakukan tag ini dgn hati yg gumbira...


  1. Mase kecik2 org kate aku ske nanges...jd mereka pggl aku kelememe...bahase ape ntah...eleh..mcm la kanak2 laen xkuat nanges...
  2. Suke minum sirap bandung...hari2 pon nak minum sirap bandung...pegi kedai makan atok pun order sirap bandung...balik kampung pun mntk sirap bandung...sampai muntah pun dh kaler pink dah...haha...
  3. Sgt berdikari ketika kecil...1st day kat tadika ibu xpayah tggu...lepas anta terus tinggal...1st day kat sek ren pun same...lepas daftar sorang2, lepas tu pegi carik kelas tp tak jumpe...carik sampai tingkat atas sambil nanges2, lepas tu ade abg darjah 6 tolong carik kelas, then baru jumpe rupenye kelas kat tgkt 1 jer...hehehehe...tp itu masih dikira berdikari tau...
  4. Suke ratah kismis...beli kismis pastu makan sorang2...tp bile dh besar sikit, malas nk mkn kismis...tp bile dh besar sket lagi, sume benda pun makan...seafood kureng sket kot....hehehe..
  5. Aku stop minum susu awal sket drpd budak2 laen...tp still nak minum dlm botol jugak, jd ibu gantikan susu ngan milo...haha...minum milo dlm botol...cumil kan...
  6. Hidup aku berpindah-randah sejak aku masih baby...sekolah pun tukar beberapa kali...family aku pindah ke terengganu mase aku darjah 2....tp aku tak ikut lg, sbb nak abeskan exam kot...jd aku duduk umah mak sedara...dan kat situ la aku mula buat stail rambut pelik2...haha...mcm xde kaitan tp itu la dia...saat2 baru nak blaja bergaye..hehehe...
  7. Aku ske makan dodol...tiap2 kali raya mesti nenek aku belikan dodol...mmg khas untuk aku...hehehe...sampai besar pun misti ade dodol walaupun sepeket kat umah nenek...sape lg yg tukang mkn kalau bukan aku...tp skang dh kurang mkn sket, kene kurangkan gula demi menjaga kesihatan...
  8. Kalau balik umah nenek kat melaka, mesti ajak sepupu tdo umah nenek skali...mase tu same2 nakal...tangkap katak kat longkang, pastu masukkan dlm perigi depan umah nenek...melihat mereka berenang2 ketepian dlm perigi, sungguh berbaloi-baloi...
  9. Kalau naek kete, suke berebut2 ngan adik2 nak duduk depan...padahal bukan untung pun dpt duduk dpn...air-cond kete rosak gak...haha...
  10. Xsuke pakai seluar pendek...pernah sekali pakai mase naek beskal nak gi kedai, saje je try...pastu balik umah tukar seluar panjang balik...xselesa btol...sampai besar xske pakai seluar pendek...xmacho langsung...hoho...
  11. Tulang tangan pernah retak mase blaja tae kwon do...baru white belt, tp injured mcm org black belt...pastu berenti tae kwon do, blaja berenang plak....selamat sket, xde patah2...
  12. First time masuk umah antu kat Taman Buaya, Melaka...start dari pintu masuk sampai pintu keluar, aku tutup mate je...serupa xpyh masuk...haha...
  13. Aku seorg yg pandai jaga barang...semua mainan aku mase kecik disimpan dgn sgt baek...mase kecik2 ade satu peti sejuk yg dh rosak, so peti sejuk tu dijadikan gudang menyimpan mainan...bile rase nak maen, amek kat situ pastu simpan balik...tp adik2 suke curik pastu ilangkan...huh...
  14. Kat kampung aku dulu ade org jual anak ayam warna-warni...pastu sibuk suruh ibu beli...bukan nak jaga sgt pun, tp sbb suke tgk ayam warna pink, ijau, biru, merah...ngee~
  15. Kaset pertama yg aku beli dlm hidup aku ialah album Shajiry-Bohsia...haha...mase tu aku ngan ayah gi kelantan, ayah ade urusan keje...satu malam, kitorang lalu kat pasar malam dan aku terdengar lagu tu dimainkan kat kedai tepi jalan...tibe2 je mintak ayah belikan kaset tu...padahal bukan kenal pon Shajiry tu sape...
  16. Mase duduk kat terengganu, aku ikut kwn2 konvoi naek beskal pegi pantai...ada satu tempat tu namanye INTAN, kwsn taman perumahan mewah di tepi pantai...waktu tu ombak sgt besar lbh kurang 2-3 meter tinggi...aku maen kejar2 ngan ombak yg tinggi giler tu...ombak dtg, aku lari...pastu ombak xde, aku lari ke arah pantai semule...begitu la berulang2 sampai satu ketika aku tak sempat lari, ombak sempat tarik aku...naseb baek aku sempat paut kat batang pokok tumbang kat tepi pantai tu...kalau tak, tiade la aku di sini untuk menulis tag neh....hehehe...
  17. Basikal pertama aku berwarna merah...itu pun amek kakak sepupu punye, siap ade dua tayar kecik kat belakang...haha...
  18. Mase kat tadika, aku pernah blaja tulis surat kat cikgu...tp mase tu mane reti menulis lagi...jadi aku tiru tulisan dlm surat khabar, salin bulat2, rapat2 xde space...pastu letak dlm sampul surat, esoknye bg kat cikgu...terkulat2 cikgu tu nak bace...hahaha...dh la copy dari surat khabar...hape la...
  19. Mase mule2 pindah ke terengganu, aku duduk kat taman perumahan berhampiran kwsan kampung...kat situ byk sungai dan paya...so aku ngan kwn2 selalu gi mancing beramai2...selaen mancing kat sungai dan paya, kitorg suke mancing kat longkang sbb dlm longkang sgt byk ikan haruan yg sebesar betis budak2...hohohoh...pernah dpt sekor, pastu panggang sendiri...pastu makan rase mcm xsedap plak, pastu buang kat longkang semule...dari longkang ikan tu dtg, ke longkang jua ikan tu kembali...haish...
  20. Zaman kecik2 mmg nakal...selaen panggang ikan, kitorg juge panggang berudu...bukan nak makan pon, saje je untuk seronok2...mase tu tak tahu pape lg...cume tahu seronok je rase mcm maen masak2...hmm...zaman kanak2, xkan kembali lg...
Haa..tu je kot nostalgia zaman kanak2 aku...mgkn ade lg, tp agak susah untuk ingat semule...kalau ade pun, dah cukup 20 jd xle cite da...hahaha...

Jadi di sini, aku dikehendaki tag 5 org laen plak...nasib la sape yg kene...xkisah la korg nk buat tag ni ke tidak...
Mangsa yg bertuah ialah...aku link blog korang skali yea...

Aishii With Love - Aishii
Ain Berbicara - Ain Shahajar
Permata Nusantara - Wan Faizatul Atiqah
Dari Dalam Diri Aku - Namizam
Sepanjang Perjalanan - Hafizan


Yayy...selamat ber'tag'...

5 comments:

acik | uyul said...

CUMILNYA!!
hahaha
(gelak terbahak-bahak dalam bilik yang sunyi)
(^_^)v

pertanyaan.
1)adekah ayam berwarna-warni?
2) bercenta ngan cekgu tadika kah?? (lucu yea!!)
3)da masuk sekola pon maseh menanges??(tidak berdikari)

Aishii said...

omg ray.nape x tag adik2 sblm tag org lain?? ahahhaa gosh i'll try.kene scan gamba dulu ni.. :') huhu

nuruddin | Ray said...

acik | uyul
1)ayam tersebut b'warna warni sbb mereka di'dye' untuk tujuan bisnes...
2)bukan bercenta ngan cikgu la, tp blaja tulis surat untuk kegunaan masa hadapan...
3)menangis tidak bererti tidak berdikari...itu tangisan usaha namanye...haha...

Aishii
actually sume adik2 ray telah ditag oleh acik|uyul...jd terpaksa la tag org laen pule...semoga berjaya, eshi...hehehe...

fatin nazihah ashari said...

ayam saye warne pink......
sape yang jemur tengh panas smpai mati ha??
huh dendam kesumat ni..haha

weh xmo citer ke anda jatuh tepi swimming pool sampai bedarah kepala..
b4 incident tu, anda telah menuduh saye mengotorkan cawan dengan hingus...itu bukan hingus saye..grrr

itulah...penangn kerne menuduh manusia suci innocent sepertiku...
*twisted evil*

nuruddin | Ray said...

eleh paten...tu pon nak kecoh...abes tu sape yg kotorkan cwn tu ha???
:P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...