Saturday, July 11, 2009

Pioneer...berbaloikah menjadi seorang perintis???

Sigh~

Aku memulakan sesi mengupdate blog pada hari ini dengan keluhan kecil. Mana tidaknyer, port aku selalu lepak untuk online setiap malam telah dijajah oleh makhluk laen...haduii...sungguh hangin diriku ini...tapi nak buat mcm mane, port tu bukan ade tulis nama aku pun...jadi dengan berat hati, aku pun terpakse meneroka lokasi laen ibarat sang peneroka felda yang terpaksa membuka kawasan baru di hutan belantara...

Kisah 1

Sudah lama Kolej Perdana tak dpt internet...oh, mungkin hanya blok U6 sahaje yg begitu malang...U5 dpt je...apatah lagi blok U7 yang sememangnya hidup dlm dunia mereka sendiri...
Jadi, sejak beberapa hari ni, aku mengambil langkah drastik untuk lepak di kafe U5 setiap malam untuk mendapatkan Wi-Fi UTM yang sememangnye menakjubkan speednyer...brader cashier kafe tu pon dah iktiraf dah tempat tu mmg aku duduk tiap2 malam...siap tanye, "Eh, apsal semalam tak dtg?". Aku jwb, "Semalam ade meeting la bang, hehe...".
See? Betapa aku sangat noticable di situ..hehehe...bole dikatakan, hampir setiap malam aku akan lepak sorg2 kat situ untuk online, dengan xde sape2 pon yg mengganggu ketenteraman hidopku...sehingga la pada malam ini.....



Aku tahu, diorg dh selalu tgk aku online kat situ setiap malam, jd mereka pon mengambil langkah drastik untuk online di situ juge...kebetulan, aku ade training silat mlm ni, so aku lambat sket dtg ke kafe ni untuk online...so, lepas aku balik training, siap2 pegi makan tgh malam, dan setibanya aku kat sini...perghh...ramai siot dah duduk kat port aku...bukan sorang, bukan dua org...tp ade la 4-5 org...dh la ramai, siap conquer plug extension pulak lagi tu...ceit...
Akhirnya aku terpakse mengalah...terpakse aku carik port seberang yg agak gelap...ni la nasib seorang pioneer...hehehehe...pioneer online di kafe pada tengah2 malam...hihihi...

Kisah 2

Aku agak suke baca buku...bukan la suke sgt, tp kalau kene dgn jenis buku, mmg aku akan bace tanpa mengira waktu dan situasi.
Tapi sampai satu ketika, aku dh xjumpe spesis buku yg aku suke untuk dibace...so, agak boring juge kehidupan seharian aku sbb xde ape yg pelik untuk dibuat selaen pegi kuliah dan balik kuliah...suddenly, aku dpt satu idea...


Kebetulan, di satu hujung minggu, aku pergi ke City Square, sebuah shopping complex yg terkenal kat JB. Kat sane, aku beli satu toy yg dikenali sebagai Rubix Cube...yeaa...cube petak2 yang ade 4 kaler tu...mase tu rasenye aku sorang je yg maen bnde alah tu kat kolej...ke hulu ke hilir aku bwk bnde tu...pusing punye pusing punye pusing...xdpt2 gak nak setelkan cube tu..hehehe...tp xpe, at least ade bnde aku nk buat selaen rutin harian aku yg dh biase sgt aku buat....

Tapi mcm biase, satu hari tu budak sebelah bilik aku dtg ke bilik aku...then dia nampak la Rubix Cube tu kat atas meja aku...pastu dia nak pinjam, jadi aku bagi je la...sbb aku pun dh pening xdpt setelkan semua kaler tu...paling dasat pon dpt 3 kaler je...maka, dari situ bermulalah kepopularan Rubix Cube di blok U6, Kolej Perdana....

Beberapa mggu lepas tu, ke mane saje aku pegi, bole kate nampak saje budak2 maen Rubix Cube...rupenyer, member aku yg pinjam Rubix Cube aku tu ajak member2 dia yg laen maen same, dan diorg pon beli sorg satu...peh...semangat btol diorg nak maen bnde yg menguji minda neh...tp tak dinafikan, diorg mmg dasat sbb dh dpt setelkan cube tu...aku je yg xdpt lagi...sbb, Rubix Cube aku diorg dh kopak2kan untuk wat research mcm mane nak setelkan cube tu...hampeh tol...

Mcm tu la lbh kurang cite yg aku ingat...dh lame dh kisah ni...tp bile ingat balik, mcm budak2 pon ade...ngeee~

Tengok la...pro dan kontra menjadi seorang pioneer...hihi...mcm klaka pon ade...tp xkisah la, yg penting aku enjoy dgn ape yg aku buat...dunia ni tak kekal, jd ape salahnye berkongsi ape yg kita ade dgn org laen, ye tak???
Because sharing is caring...yak yak...

2 comments:

acik | uyul said...

g city squre?? tak ajak pon huu~
eleh..tuh pon tak dapat. orag da banyak kali dapat sampai malas nak maen da (^_^)

nuruddin | Ray said...

member pecahkan cube tu, mmg la xdpt nak buat sampai abes...huu~ :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...